Dijaki / Študenti / Novice / 22 Jan 2024

Na Informativi 2024 smo mladim predstavili štipendije

V petek in soboto, 19. in 20. januarja 2024, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je mladim predstavil različne možnosti štipendiranja. Kot vsako leto je bilo tudi letos izjemno zanimanje za štipendije.

Na stojnici so svetovalci mladim predstavili Zoisovo štipendijo, štipendijo za deficitarne poklice, štipendije Ad futura za mednarodno mobilnost in štipendijo za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu. Največ zanimanja je bilo za Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice.

Javni razpis za štipendije za deficitarne poklice je bil objavljen tik pred Informativo, tako, da so mladi na sejmu prejeli prav sveže informacije iz prve roke. Vlogo bo sicer možno oddati od 1. 8. do 30. 9. 2024, vendar je razpis objavljen v času, ko se mladi še odločajo o nadaljnji poti in morda ravno štipendija prepriča mlade, da se odločijo za deficitarne poklice, ki jih na trgu močno primanjkuje.

Javni razpis za Zoisovo štipendijo bo sklad objavil do konca junija. Zaradi nekaterih sprememb na področju Zoisovih štipendij, ki jih je prinesla sprememba zakonodaje, bo sklad pred objavo javnega razpisa organiziral tudi brezplačne delavnice, kjer bodo pojasnjene vse novosti.

Razpisi za štipendije Ad futura pa so bili na naši spletni strani objavljeni decembra in so še aktualni.

Sklad vsako leto delodajalce pozove k oddaji potreb po kadrovskih štipendistih, ki jih morajo skladu sporočiti do konca januarja za prihodnje šolsko oziroma študijsko leto. Namen javnega poziva je zbrati ponudbo kadrovskih štipendij v Republiki Sloveniji z namenom informiranja učencev, dijakov in študentov o vseh razpoložljivih kadrovskih štipendijah pred izbiro izobraževanja in s tem podporo njihovemu odločanju za izobraževanje glede na potrebe na trgu dela. Nabor kadrovskih štipendij lahko mladi najdejo v spletni aplikaciji - Izmenjevalnici.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani