Študenti / Zaposleni / Delodajalci / Posamezniki / Novice / 03 Jul 2020

Na razstavi predstavljeno tudi delo projekta ŠIPK

V Moderni galeriji je na ogled razstava z naslovom Začutiti umetnino, kjer je predstavljeno tudi delo študentov, ki so sodelovali na projektu Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK). Pod budnim očesom pedagoškega in strokovnega mentorja so študenti izdelali ročno kopijo umetniškega dela Riharda Jakopiča v 3D, da je na ogled tudi slabovidnim in slepim.

Moderna galerija sodeluje z Oddelkom za restavratorstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ki z mladimi močmi, tudi v sklopu projekta ŠIPK, ki ga izvajamo na skladu, pomaga tako pri raziskovalnem delu, diagnostiki, dokumentiranju, posegih in preventivni konservaciji kot tudi pri pripravi gradiv za izobraževanje širše javnosti.

Naslov razstave Začutiti umetnino ima dvojni pomen – vključuje tako otip kot tudi čustveno dojemanje umetnine. Modeli umetnine so pripravljeni na več nivojih – kot »zemljevid« oblik celotne kompozicije ter zatem kot detajli in kot zmodeliran motiv. Hkrati z dotikanjem modelov nam vonj, zvok in pripoved zgodbe pomagajo doživeti in dojeti umetnino celostno. Z razstavo približujejo redko videna in občutena Jakopičeva dela iz depoja Moderne galerije in z njimi povezane konservatorko-restavratorske vsebine čim širši javnosti, tudi ranljivim skupinam, kot so slepi in slabovidni.

Razstava je na ogled do 4. oktobra 2020. Več informacij najdete tukaj.

Program ŠIPK študentom omogoča, da pridobijo praktične izkušnje že v času študija. Pod vodstvom mentorjev iščejo inovativne rešitve za izzive negospodarskega sektorja v lokalnem in regionalnem okolju. Tako se povežejo tisti, ki se srečujejo z izzivi, in tisti, ki za te izzive iščejo rešitve.

Oglejte si tudi druge zanimive projekte, ki so nastali na programu ŠIPK.

Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani