Zaposleni / Delodajalci / Novice / 11 Jul 2022

Postavljanje osebnih mej

V okviru Kompetentne Slovenije so se udeleženci na enodnevnem usposabljanju učili postavljanja zdravih mej tako v odnosih doma kot v delovnem okolju.

Delavnica z naslovom »Postavljanje osebnih mej« je potekala 30. junija 2022 v hotelu Cubo v Ljubljani. Izvedla jo je mag. Ana Jana Šušteršič, registrirana EuroPsy psihologinja, ustanoviteljica podjetja Talents Management Institute d.o.o. in lastnica privatne psihološke prakse.

Predavateljica je na delavnici poudarila, da je asertivna komunikacija ključna za ohranjanje dobrih odnosov in ključ uspešnega sodelovanja v delovnih ekipah. Učinkovito postavljanje osebnih meja ter zavedanje osebnih meja sodelavcev so ključni elementi uspešnega medosebnega odnosa. Zdrave meje v odnosih vplivajo tudi na delovno uspešnost. Cilj delavnice je bil opolnomočiti zaposlene, da prepoznajo svoje osebne meje ter se jih naučijo samozavestno in nekonfliktno (asertivno) postavljati v delovnem okolju.

Delavnica je temeljila na nenasilni komunikaciji, jaz stavkih in modelu treh zakonov komunikacije iz transakcijske analize. Govorili so o simbiozi, odgovornosti in psihološki potrebi, ki leži v ozadju slabo postavljenih mej v odnosih. Udeleženci so se naučili, kaj pomenijo »Jaz stavki«, »Ti stavki«, komunikacija usmerjena na osebo in na vedenje, specifična in splošna komunikacija, branje misli in druge miselne napake iz vedenjsko kognitivnega pristopa k psihoterapiji. Predavateljica je govorila tudi o psiholoških igrah in kako lahko hitro pristanemo v drami odnosov, če ne izrazimo potrebe, dogovorimo strukture in če rešujemo druge. Delavnica je bila zelo praktično naravnana, udeleženci pa so pridobili ključne vpoglede v razumevanje in večino bistvenih orodij za odraslo postavljanje zdravih mej v odnosih.

Na usposabljanju so bile prisotne same udeleženke, ki so bile z usposabljanjem zelo zadovoljne, še posebej s samimi vajami ter razlago. Med seboj so si izmenjale zgodbe, mnenja ter si zaupale kontakte. Bile so navdušene nad širino znanja, ki ga premore predavateljica.

Delavnico sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani