Zaposleni / Delodajalci / Novice / 21 Dec 2020

Prisluhni si!

V sklopu Kompetentne Slovenije smo pripravili še eno zelo zanimivo e-delavnico v mesecu decembru, ko se posvečamo sebi, in sicer delavnico Prisluhni z Manco Izmajlovo, Benjaminom Izmajlovim in Zineto Vilman.

Delavnica Prisluhni (sebi, drugim, življenju, glasbi) je edinstven preplet poslovnega in umetniškega sveta, v katerem so trije izjemni ustvarjalci združili bogato znanje in so ga na delavnici "Prisluhni" delili z nami, to so bili Manca Izmajlova, Benjamin Izmajlov in Zineta Vilman.

Manca Izmajlova je uvodoma predstavila svojo zgodbo ter zgodbo o Aleksandri Strelnikovi, ki je zaradi srčne napake njene hčerke našla pri vzhodnih menihih odkrila dihalno telovadbo. V nadaljevanju je predstavila to dihalno tehniko, udeleženci pa so skupaj naredili dve dihalni vaji. Več vaj pa je predstavljeno v Mančini knjigi Vdihni življenje s polnimi pljuči. Zakaj je pomembna ta dihalna telovadba? Večina ljudi diha plitko oziroma diha samo z zgornjim delom. Ampak, zakaj je pomembno, da dihamo s celotnim delom pljuč, pri čemer veliko dela trebušna prepona? Z leti se zlasti zaradi stresa, sedečega položaja dogaja, da velikokrat nezavedno zadržujemo dih. Nadalje po 30. letu starosti začnejo slabeti tudi mišice, po 40. letu starosti začnejo odmirati pljučni mešički, ki služijo, da prenašajo kri po pljučih in jih oskrbujejo s kisikom. V starosti imamo (ob predpostavki zdravega načina življenja) 40 % manjšo kapaciteto pljuč, kot jo imamo v mladosti. Takšna dihalna telovadba, ki jo je predstavila Manca, izboljšuje mikrocirkulacijo, zmanjšuje vnetja, poskrbi, da urogenitalni organi dobijo več kisika, saj v telesu z intenzivnimi vdihi s trebušno predpono ustvarjamo masažo organov. Manca pa se je dotaknila tudi prehrane in kot nasvet omenila njena »super živila«. Manca prisega na ovseno kašo, žajbljev čaj in drugi domači čaji (lipa, kopriva, rman), črno redkev, suhe marelice in ter vsa živila, bogata z omega 3 kislinami. Za konec svojega dela je še dodala, da je pri vsem potrebna zmerna mera. Prisluhnite svojemu telesu! O tej dihalni tehniki lahko preberete tudi v članku na portalu Navdihni.me.

Prisluhnite glasbi. Glasba je bila zmeraj neverjetno doživetje, danes pa je glasba tudi javno dobro, je poudaril Benjamin Izmajlov v drugem delu delavnice. Dotaknil se je tako sodobne kot tudi klasične glasbe. Danes je veliko lažje ustvarjati elektronsko glasbo, saj zanjo ni potrebno veliko denarnega vložka, medtem ko je potreben velik glasbeni vložek, če želiš spremljavo orkestra (80 članske zasedbe glasbenikov). Prav tako je za snemanje potrebno imeti za to primeren snemalni studio. Skozi zgodovino je bila glasba dostikrat odziv na probleme, ki so se dogajali v družbi. Vse do romanticizma (Chopin), ko se je glasba začela bolj kot z družbenimi problemi, ukvarjati s posameznikom. Z glasbo lahko greš nazaj vase, nazaj k sebi. Vsak posameznik lahko razvija in nadgrajuje svoj glasbeni okus. Benjamin je to ponazoril s primerom otroka, ki mu je všeč le ocvrt krompir in ketchup, ko pa odrastemo, pa se nam okus razvija, tako se nam lahko razvija tudi okus za glasbo. Glasba so čustva, glasba je na splošno radovednost. Glasba ima tudi dokazane zdravstvene in terapevtske učinke, lahko pa je tudi destruktivna. Zadnje čase pa se veliko uporablja tudi v poslovnem svetu. Navedel je primer Dubaja, kjer se glasba v trgovinah skrbno izbere skladno z vizijo, da stimulira neke globlje občutke, ki prinašajo dobrobit. Veliko podjetju po svetu svoje zaposlene povezuje skozi glasbo, skozi svojo »himno«, to je kolektivno glasbo, ki povezuje njihovo podjetje.

Glasba je raziskovanje sebe in občutkov. O raziskovanju in odkrivanju sebe, o samovodenju in čuječnosti pa je s ključnimi poudarki delavnico zaključila Zineta Vilman. Na svetu obstaja okoli 259 teorij vodenja, v zadnjih letih pa je na tem področju izjemen razmah. Vendar zakaj? Človeka je družba začela obravnavati bolj celostno, kot celotno osebo ne le kot homo economicus (racionalnega človeka). Pri tem pa se je začela pozornost preusmerjati tudi na skrb zase. Skrb zase pa pomeni, da se hkrati tudi zavemo naših omejitev. Da znamo oceniti kdaj smo utrujeni, koliko smo česa zmožni, da se znamo spočiti. Delovati moramo z iskrenimi nameni tako do sebe, kot do drugih. Kot dodaja še Zineta, so pomembni tudi odnosi z drugimi, ki jih je potrebno vzdrževati, preko njih skrbimo tudi zase.

Manca Izmajlova

Benjamin Izmajlov

Zineta Vilman

V januar 2021 se bomo na Kompetentni Sloveniji posvečali vodenju (vodenju sebe, vodenju drugih), zato vabljeni na spodnje delavnice.

  • Vizualizacija uspeha in cilja s Saro Isakovič (5. in 6. 01.2021)
  • Dinamična spletna usposabljanja za mentorje in kadrovike, Dragana Prijanovič (6.01.2021 in še 2 termina)
  • Vodenje v krizi in ohranjanje osebne vitalnosti, Sonja Klopčič (7.01.2021)
  • Vodenje z zgledom, Mina Černe (7. in 14. 01.2021)
  • Shape your Future before it Shapes You. Navigating the Leadership Challenges During and Beyond COVID-19, Ravi Chaudhry (12.01.2021)
  • »Vodenje sebe in lastna učinkovitost«, Maja Tuškej (14.01.2021)

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Delavnice sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani