Zaposleni / Delodajalci / Novice / 26 Feb 2021

Ste že naredili oceno krožnega model vašega podjetja?

V sklopu projekta Kompetentna Slovenija tudi v letu 2021 nadaljujemo z izvedbo delavnic na temo krožnega gospodarstva in tako spodbujamo podjetja, da stopijo na pot krožnega gospodarstva in transformirajo svoj poslovni model v bolj krožni poslovni model.

V sodelovanju z Giacomelli media smo soorganizirali dvodnevno spletno usposabljanje krožnih strokovnjakov iz prakse, na katerem so sodelovali člani krožne poslovne akademije in številni strokovnjaki, ki tovrstni krožni poslovni model že prakticirajo ali so v začetni, uvajalni stopnji. Prvi del delavnice je bil posvečen novim pristopom k upravljanju tveganj znotraj akademije krožnega gospodarstva. Predstavljeni so bili novi trendi v bančništvu ter tveganja, ki jih nosita tako linearni kot krožni poslovni model.

Jana Fireover, programski vodja CBA, je predstavila, kakšni so cilji ocene krožnega gospodarstva in naredila pregled vseh obstoječih orodij, ki so na voljo za oceno, kako se le-ti uporabljajo in kaj so njihove dobre in slabe strani. Predstavila je naslednje vprašalnike:

  • Greencycle Questionnaire of Best CE Practices
  • Circularity Check
  • Circulytics
  • Circular Economy Toolkit
  • Readiness Assessment Tool for the Circular Economy of MATChE
  • Circular IQ
  • Circular Economy Standard (Intesa Sanpaolo)
  • ING
  • European Investment Bank
  • Circularity Assessment Score (CAS)
  • Self-Assessment Tool by EREK



Zakaj je pomembna samoocena vašega krožnega modela?

Ocena krožnega poslovnega modela je pomembna predvsem za vsa mala in srednja podjetja, ki se na to pot krožnega gospodarstva šele podajajo in za vse, ki boste, zaradi transformacije svojega podjetja skladno s krožnim gospodarstvom, potrebovali ugodna finančna posojila. Namreč samoocena krožnega poslovnega modela in linearnih tveganj sta glavni zahtevi bančnega portfelja pri pridobitvi bančnih posojil, zato sta na delavnici dr. Slaven Mičkovič iz Nove KBM in Jurij Giacomelli, direktor GM in CBA, predstavila nove trende v bančništvu in kam se banke usmerjajo pri financiranju krožnih in okoljsko vzdržnih poslovnih modelov. Več informacij na to temo lahko preberete tudi v pravkar objavljenem članku.

V drugem delu delavnice so strokovnjaki predstavili nove pristope k ocenjevanju krožnosti. Predstavljen je bil nadgrajen vprašalnik ocene krožnosti (Circularity Assessment Score - CAS 2.0), ki je na voljo na spletni strani Circular business academy. Vljudno vabimo podjetja, da izpolnite vprašalnik in ocenite vašo pot h krožnemu poslovnemu modelu. Še vedno pa lahko, če želite, pristopite v članstvo CEP (Circular Expert Practitioners). Podjetja postanete člani tako, da podpišete izjavo - deklaracijo, s katero se zavežete, da boste po svojih najboljših močeh pripomogli k uresničevanju okoljsko vzdržljivih razvojnih ciljev in hkrati daste zavezo, da se boste podali na pot tranzicije v krožno ekonomijo.

Na e-delavnici je Sebastian Žužek predstavil nadgrajen vprašalnik, ocenili smo rezultate nekaterih primerov podjetij, ki so se samoocenila. Christoph Püntmann, HiBrook, pa je razložil, kako poteka vpeljevanje od linearnega do krožnega modela s stališča bank in podjetij ter z vidika financiranja in ocenjevanja novega tveganja, ki nastaja pri tranziciji podjetij iz linearnega v krožni poslovni model.

Ste zamudili delavnico?

Video posnetka obeh delov delavnice si lahko ogledate spodaj, prosojnice pa najdete tukaj.




Ne zamudite prihodnjih delavnic na temo krožnega gospodarstva s pričetkom 17. 3. 2021 - VEČ

NAPOVEDNIK NOVIH DELAVNIC KOMPETENTNE SLOVENIJE

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani