Zaposleni / Delodajalci / Novice / 17 Oct 2022

Uspešno izvedena jesenska KOC HR šola

Uspešno smo pripeljali do konca tudi jesensko KOC HR šolo, ki je bila sestavljena iz štirih delavnic. Udeleženci so pridobili nova znanja s področja HR o delovnopravni zakonodaji, o finančnem delu kadrov, o pripravah na obisk inšpektorja ter o upoštevanju zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov.

Več o prvih dveh na delavnicah na temo delovnopravne zakonodaje ter o finančnem delu kadrov si lahko preberete tukaj.

Na tretji delavnici je mag. Katja Seljak Varga udeležence pripravila na obisk inšpektorja, da bo pregled potekal čim hitreje in brez zapletov v zadovoljstvo inšpektorja in delodajalca.

Na delavnici so udeleženci spoznali pravno podlago, katera je pravna osnova delovanja inšpekcije za delo. Predstavila je postopek inšpektorja za delo in potek postopka nadzora. Podrobneje je pojasnila, katere so pravice delodajalcev v inšpekcijskem postopku. Izpostavila je zapisnik o inšpekcijskem nadzoru in odločbe inšpektorja. Na primerih so bile predstavljene tipične kršitve in napake delodajalcev ter prikaz aktualne prakse s predmetnega področja. Udeleženci so na delavnici aktivno sodelovali, postavljali vprašanja in pridobili konkretne rešitve na izzive, s katerimi se srečujejo.

Zadnjo delavnico je izvedla odvetnica Tanja Bohl, ki ima bogate izkušnje na področju delovno pravne zakonodaje. Udeleženci so pridobili znanje, kako upoštevati zakonodajo na področju varstva osebnih podatkov v luči spremembe, ki so jih prinesle izredne razmere (COVID-19).

Obdelavo osebnih podatkov na delovnopravnem področju ureja kar nekaj zakonov. Uporaba številnih novih tehnologij, ki jih delodajalci uporabljajo za zagotavljanje varnega in učinkovitega delovnega procesa, pa odpira vprašanja, ki jih zakoni ne urejajo neposredno. Veliko je specifičnih primerov, ki zahtevajo individualno obravnavo, da bi delodajalci zagotovili zakonito obdelavo osebnih podatkov in delavci uresničili njihove pravice.

Udeleženci so na delavnici spoznali osnovne pojme in načela zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov. Podrobneje so jim bile predstavljene pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov. Katere obveznosti imajo pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov. Predavateljica je opozorila na obvezno pripravo notranjih aktov, ki posegajo v področje varstva osebnih podatkov. Izpostavila je tudi varstvo osebnih podatkov pri delu od doma, ki ima še kar nekaj pasti. Na praktičnih primerih so bile predstavljene morebitne pogoste napake. Predstavljena je bila tudi sodna praksa na tem področju.

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.



Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani