Kompetenčni center za design management (KCDM)

Dizajn ni več primerjalna prednost zgolj vrhunskih podjetij, ampak je pogoj za vstop ali obstanek v posamezni branži. Slovenska podjetja tekmujejo na nasičenih mednarodnih trgih, kjer ne morejo zmagati s ceno ali cenenim produktom. Zahteva se večja diferenciacija izdelkov in storitev ter hkrati večja prepoznavnost podjetij, njihovih blagovnih znamk in produktov.

Za uspešno in rastoče gospodarstvo, ki kreira nova kvalitetna delovna mesta in omogoča dober življenjski standard prebivalstva, je nujno:

  • opuščanje mentalitete sledilcev in sprememba vzorcev delovanja, ki ne delujejo;
  • vzpostavljanje prepoznavnih in zaželenih blagovnih znamk;
  • integracija novih znanj, metodologij in procesov za učinkovitejše prepoznavanje in prilagajanje sodobnim potrebam uporabnikov in kupcev.

V situaciji, ko morajo podjetja ukrepati, se dizajn management ponuja kot preizkušeno orodje uspešnih. Dizajn ni omejen na področje oblikovanja oziroma videza izdelka. Področja dizajna so širša:

  • upravljanje z dizajnom, znamčenje;
  • metode za povečanje kreativnosti – 'design thinking' in 'design research' in druge netehnološke inovacije;
  • produktni, storitveni dizajn in dizajn vizualnih komunikacij ter interakcij …

Načrtovanje, razvoj izdelkov in storitev ter njihovo trženje se v sodobnem poslovnem svetu bliskovito spreminjajo. Doseganje dodane vrednosti zahteva strokovno usposobljene in motivirane zaposlene ter trajnostni model razvoja podjetja, ki zahteva nove poslovne prakse in znanja.

S tem namenom je sklad decembra 2020 objavil nov razpis Kompetenčni center za design management – KCDM 3.0 (2020–2023)   s katerim bo podprl vzpostavitev in sofinanciranje treh kompetenčnih centrov za design management. Kompetenčni centri bodo poleg usposabljanja s področij oblikovalskega upravljanja (menedžmenta), znamčenja, vodenja in uvajanja poslovnih izboljšav osredotočeni tudi na področje storitvenega ter trajnostnega oblikovanja.

Cilj programa je vpeljava zasnov oblikovalskega upravljanja in znamčenja ter razvoj drugih strokovnih usposobljenosti zaposlenih, ki lahko okrepijo uspešnost delovanja slovenskih podjetij. Predvidenih je najmanj 6000 vključitev, vsaj ena izboljšava poslovnih procesov ter vsaj en nov oziroma izboljšan proizvod ali storitev v vsakem vključenem podjetju v skladu z novimi znanji oziroma prakso ter pridobitev mednarodnih priznanj za nove ali izboljšane produkte.

Podprti kompetenčni centri bodo znani spomladi 2021.


 

Projekt financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Novice

Izbrani trije kompetenčni centri za design management

Sklad je danes objavil prejemnike sredstev za razpis Kompetenčni centri za design management. V obdobju 2021 - 2023 bodo podprti trije kompetenčni centri....

Čas je za dizajn! Kmalu bo objavljen novi razpis za kompetenčne centre za dizajn management

Sklad napoveduje objavo novega javnega razpisa »Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnih centrov za dizajn management - KCDM 3.0 za obdobje 2020-2023«. Objavljen bo predvidoma do konca decembra 2020....

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana info@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani